Historie

Ronde van Midden Nederland – Historie

De Ronde van Midden Nederland historie gaat terug tot 1948. Al in de eerste editie werd de toon gezet met de overwinning van Gerrit Voorting. Later dat jaar won hij de zilveren medaille in de individuele wegwedstrijd op de Olympische Zomerspelen 1948 in Londen, Verenigd Koninkrijk. Hij was de oudere broer van Olympisch wielrenner Adrie Voorting. In zijn professionele carrière won Voorting twee Tour de France etappes en droeg hij 4 dagen de gele trui. Gerrit Voorting overleed op 30 januari 2015 in zijn huis in Heemskerk op de leeftijd van 92.

ronde van midden nederland historie Gerrit Voorting Croeslaan 1948

In de decennia die volgden werd de Ronde gewonnen door vele grote namen als Rik van Looy, Jan Janssen, Henk Nijdam, Jan Raas, Adri van Houwelingen, Jos Lammertink en Jacques Hanegraaf.

ronde van midden nederland historie elite wedstrijd 2014 op de Lekdijk

Utrechts Mooiste een internationale klassieker met allure, historie en ambitie

Met het verstrijken van de jaren veranderde ook de wielersport. Als gevolg daarvan kon de Ronde geen wedstrijd meer zijn op het allerhoogste niveau. Het belang van de Ronde nam echter niet af, maar werd steeds meer een wedstrijd waar de toppers van de toekomst boven kwamen drijven. Het karakter van de wedstrijd met heuvels, dijken en dus veel wind zorgde ervoor dat alleen de besten konden winnen. Een goed voorbeeld is voormalig Nederlands kampioen bij de beroepsrenners Niki Terpstra, die de Ronde in 2006 wist te winnen.

Alle jaren is de stad Utrecht het toneel geweest van de start en finish van de Ronde. De entourage is regelmatig veranderd, variërend van de wielerbaan Galgenwaard tot en met de Maliebaan, maar het parcours heeft altijd de mooiste stukjes van de provincie Utrecht bezocht.

Naast de elite wedstrijd worden er op zondag van de Ronde ook jeugdwedstrijden gereden rondom start-finish van de klassieker.

Alles bij elkaar opgeteld is de titel Utrechts Mooiste van toepassing.

In 2010 kreeg de Ronde een internationale status onder auspiciën van de UCI in categorie 1.2. Deze categorie is voor de wielersport van essentieel belang, omdat jonge renners zich in dit soort wedstrijden met de internationale talenten kunnen meten.

In 2015 is besloten om de wedstrijd uit te breiden naar twee dagen. Op de zaterdag wordt sindsdien een ploegentijdrit verreden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Met deze stap is de organisatie er in geslaagd om een nog sterker deelnemersveld aan de start te krijgen. De ploegentijdrit is voor vele teams een extra kans in de voorbereiding op het wereldkampioenschap. Met deze uitbreiding valt de wedstrijd nu in UCI categorie 2.2. De oorspronkelijke klassieker is nu een etappe binnen de meerdaagse wedstrijd.

De klassieker

De wielerklassieker is ontstaan uit een initiatief van UW & TC De Volharding. In 1952 verwierf de Ronde van Midden Nederland het predikaat ‘klassieker’ en sinds 1993 is de vrijwilligersorganisatie omgezet in de Stichting Wielerpromotie Midden Nederland. Het is daarmee één van de oudste officiële wielerklassiekers van Nederland.

De wedstrijd van 200 km, wordt verreden onder de auspiciën van de internationale wielerbond UCI en is ingedeeld in categorie 1.2. Dit betekent dat continentale teams, nationale teams (LSE) en nationale selecties mogen deelnemen. Volgens de regels van de UCI moeten er minimaal 6 internationale teams aan de start verschijnen. Hieraan kan de organisatie ruimschoots voldoen vanwege de grote belangstelling van internationale teams. In totaal mogen er 25 teams van elk 8 renners aan de start verschijnen. De Ronde is voor jong talent een springplank naar een profcarrière.

Total distance: 203.6 km
Max elevation: 72 m
Min elevation: -3 m
Total climbing: 2135 m
Download
Zowel in Nederland als het buitenland heeft de wedstrijd een reputatie opgebouwd van een lastige en goed georganiseerde koers. De afwisseling van heuvels en dijken in combinatie met de wind zorgt voor een wedstrijd die altijd een sterke winnaar kent. Zes jaar geleden is besloten om de stap naar een internationale wedstrijd te maken om tot een sterker deelnemersveld te komen. Een noodzaak voor talent om zich voor te kunnen bereiden op de stap naar een professioneel team. Dit beleid heeft in 2014 geresulteerd in het sterkste deelnemersveld ooit met topteams uit diverse landen. Daarbij Nederlandse teams die op het punt stonden om de stap naar een hoger niveau te maken.

Na de start in Utrecht leggen de renners een parcours af dat hen voert over de heuvelrug en de dijken rondom Wijk bij Duurstede en Nieuwegein om daarna weer te finishen in Utrecht.

De wedstrijd heeft een goede reputatie en ontving in 2012 een UCI juryrapport met een perfecte score.

De jeugdwedstrijden

Op de dag van de klassieker vinden er in de stad wedstrijden voor de jeugd plaats. Er wordt gebruikt gemaakt van de finishstraat van de klassieker waardoor de jeugd het echte gevoel van het rijden van een klassieker ook meekrijgt. Als organisatie beginnen we dus bij de basis waar we de kinderen ervaring laten opdoen, maar we willen ze vooral ook een leuke en sportieve dag bezorgen.

ronde van midden nederland historie jeugd wedstrijd 2014 ronde van midden nederland historie jeugd wedstrijd 2014

De wedstrijden zijn voor jongens en meisjes van 7-15 jaar en vinden in verschillende categorieën plaats.