Introductie

Utrechts Mooiste een internationale klassieker met allure, historie en ambitie

Met het verstrijken van de jaren veranderde ook de wielersport. Als gevolg daarvan kon de Ronde geen wedstrijd meer zijn op het allerhoogste niveau. Het belang van de Ronde nam echter niet af, maar werd steeds meer een wedstrijd waar de toppers van de toekomst boven kwamen drijven. Het karakter van de wedstrijd met heuvels, dijken en dus veel wind zorgde ervoor dat alleen de besten konden winnen. Een goed voorbeeld is voormalig Nederlands kampioen bij de beroepsrenners Niki Terpstra, die de Ronde in 2006 wist te winnen.

Sinds 2010 heeft de Ronde een internationale status onder auspiciën van de UCI in categorie 1.2. Deze categorie is voor de wielersport van essentieel belang, omdat jonge renners zich in dit soort wedstrijden met de internationale talenten kunnen meten.

Alle jaren is de stad Utrecht het toneel geweest van de start en finish van de Ronde. De entourage is regelmatig veranderd, variërend van de wielerbaan Galgenwaard tot en met de Maliebaan, maar het parcours heeft altijd de mooiste stukjes van de provincie Utrecht bezocht.
Naast de elite wedstrijd worden er op de dag van de Ronde ook jeugdwedstrijden gereden.

Alles bij elkaar opgeteld is de titel Utrechts Mooiste van toepassing.

Het belang

Sportief

Een klassieker van 200 km met een selectief parcours (heuvels en dijken) is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van jonge wielertalenten. Zij krijgen de kans om in een wedstrijd met een klassieke afstand zich te meten met een sterk deelnemersveld. Dit is essentieel in hun ontwikkeling waarbij koershardheid en competitie op het hoogste niveau belangrijke elementen zijn. De KNWU juicht de organisatie van wedstrijden zoals de Ronde van Midden Nederland dan ook toe.

Toerisme

Het parcours van de Ronde van Midden Nederland bestrijkt grote delen van de provincie Utrecht. Wedstrijd- en toerrijders, volgers en publiek maken op deze manier kennis met alles wat de provincie aan landschap en cultuur te bieden heeft.
Utrecht en omgeving is een groot kenniscentrum en één van de meest dynamische regio’s van Europa. Het is een populaire vestigingsplaats voor bedrijven vanwege het aantrekkelijke woon- en leefklimaat waarin het aanbod van (breedte)sport ook een rol speelt.

De ambitie

De Stichting Wielerpromotie Midden Nederland wil de Ronde van Midden Nederland verder uitbouwen tot één van de toonaangevende wedstrijden in de UCI Europe Tour. Om deze positie te verkrijgen is er voor gekozen om te werken aan het opbouwen van een meerdaagse wedstrijd. Hierbij gaan de aspecten van de klassieker niet verloren, maar worden er elementen toegevoegd die de wedstrijd nog aantrekkelijker maken voor de teams. Hierbij moet vooral worden gedacht aan het toevoegen van een tijdrit (ploeg en/of individueel).

Wielerfeest

Met de Ronde van Midden Nederland historie als basis wil de Stichting Wielerpromotie Midden Nederland een groots Utrechts wielerfeest neerzetten. Het laatste weekend van augustus moet een feest voor alle fietsers worden; wedstrijdrenners, jeugd, toerrijders en de recreatieve fietser.

Kwaliteit

De organisatie heeft een grote verantwoordelijkheid naar deelnemers en publiek en heeft daarom kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan. De provincie Utrecht is dichtbevolkt met veel verkeersstromen waardoor een goed verkeersplan en goede begeleiding van de activiteiten meer dan ooit noodzakelijk is.

De organisatie is volledig in handen van vrijwilligers, die door hun achtergrond en ervaring zorg kunnen dragen voor de kwaliteit.

Duurzaamheid

De Stichting Wielerpromotie Midden Nederland streeft naast kwaliteit naar duurzaamheid. Dat betreft naast de stabiliteit en duurzaamheid van het evenement aandacht voor milieu en omgeving. Waar mogelijk wordt gebruikt gemaakt van milieuvriendelijke materialen en toepassingen.

Milestones

  • 2015: Uitbreiding van de wedstrijd naar twee dagen: een klassieke etappe en een ploegentijdrit, Landelijke jeugdwedstrijden.
  • 2018: Door omstandigheden heeft de organisatie een stap teruggezet naar een ééndaagse wedstrijd die onderdeel gaat uitmaken van de Holland Cup met live uitzending op de regionale TV.